Fiskar är ett populärt husdjur eftersom de också fungerar som dekoration och är vackra att titta på. Folk tror också att de är väldigt lättskötta och det kan de vara, men de kan också vara mycket jobb. 

aquarium akvarium fiskar_70318738

Akvarium

Du behöver ett bra akvarium för dina fiskar. Hur stor det ska vara bestäms av hur många fiskar och vilken art. En del bor gärna lite trångt med sitt stim för att känna sig säkra men en del solitära fiskar behöver mycket utrymme för att må bra. De snyggaste och vanligaste akvarierna är silikonlimmade så du slipper aluminiumramarna. Minsta akvariet du får ha är 40 liter. Och sedan beror det på var det ska stå? I ett vardagsrum är den snyggare att planera för ett stort akvarium medan några fiskar till barnen kan bo i ett mindre akvarium på deras rum. Du får inte ha ett klotformat akvarium eftersom det är svårt att uppfylla fiskens krav på syresättning och inredning.

Arter

Besök en djurhandlare för att titta på urvalet av fiskar. Där jobbar kunnigt folk som kan hjälpa dig att plocka ihop fiskar som kommer överens om du vill ha flera arter. En del vill bo i stim och då behöver du flera av samma och en del solitära arter har en tendens att äta upp sina akvariekamrater. Olika arter behöver också olika ph-värden i vattnet och inredning. Du ska alltid försöka efterlikna deras normala miljö för att de ska trivas. Malar vill ha saker att gömma sig under och bakom medan ett stim kanske vill ha större växter med blad de kan gömma sig bland.